Interview met Margreet Kant

In verwerkingscentra worden alle ingeleverde schoenendozen gecontroleerd en verzendklaar gemaakt. We gingen in gesprek met Margreet Kant die als vrijwilliger in zo’n verwerkingscentrum aan de slag is geweest.

 

Ik ben Margreet Kant (54), moeder van inmiddels drie grote zonen. Toen de jongens op de basisschool zaten, kwamen we voor het eerst in contact met de Schoenendoosactie. Onze kerk besteedde er aandacht aan en wij vulden dozen met de kinderen. Onze jongens leerden dat er veel kinderen zijn die bijna niets hebben en dat het goed is om iets van jezelf te geven. Voor de een bleek dat makkelijker dan voor de ander. Een schoenendoos vullen maakt je bewust van wat je hebt en leert je dit ook door te geven aan een ander.

 

In 2022 kwam ik in gesprek met Rianne Vos, coördinator van het verwerkingscentrum Andel. Zij vertelde mij dat er veel meer werk bij kwam kijken dan alleen de doos op transport sturen. Ik nam een kijkje in de werkruimte van Rianne en haar vrijwilligersteam. Daar leerde ik dat alle dozen gecontroleerd worden op inhoud. Ongeschikte items worden vervangen voor een ander product en dozen worden aangevuld als dat nodig is, zodat elk kind evenveel krijgt. Soms gaan dozen rechtstreeks van een verwerkingscentrum naar een bestemmingsland, maar in sommige gevallen zoals in Andel worden ze eerst verzameld in het logistiek centrum van GAiN voordat ze op transport gaan. GAiN is de organisatie waaronder het project Schoenendoosactie valt. Ik werd direct aangetrokken om ook dozen te controleren. Zo begon ik als vrijwilliger bij de Schoenendoosactie.

 

In Andel zijn er in november 2023 ruim 700 dozen gecontroleerd en in transportdozen gedaan. Deze gaan op weg naar kinderen die er heel blij van worden. Voor ons zo’n klein gebaar, maar voor hen zo’n grote vreugde!

 

Als dozen aangevuld of producten vervangen worden, gebruiken we hier gebreide mutsjes, sjaals, tasjes, kleine gehaakte etuitjes en tasjes voor. Deze worden door vrijwilligers gemaakt. Inmiddels heb ik mijn moeder zo ver dat ze ook voor de Schoenendoosactie haakt. We zijn op zoek naar nog meer haakvrijwilligers, dus meld je zeker aan bij Rianne Vos (andel@schoenendoosactie.nl).

 

Het doet me veel dat kinderen nu naar school kunnen, omdat er schriftjes en pennen in de doos zitten. En knikkers, die worden gebruikt als teloefening met rekenen. Zo mooi hoe zo’n ‘eenvoudige schoendoos’ zoveel betekent in het leven van een kind elders op de wereld.

 

Het is maar een korte tijd dat we ons inzetten met controleren. Hopelijk ontvangen we komend jaar jouw schoenendoos. Daarmee kun je een kind in armoede helpen en veel vreugde bieden. Wij sorteren met veel liefde de dozen voor de kinderen!

 

Word jij enthousiast van dit verhaal en wil je meehelpen in een verwerkingscentrum? Kijk dan of een verwerkingscentrum bij jou in de buurt ligt. Diverse verwerkingscentra zijn geopend in december 2023 en januari 2024.