Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de Schoenendoosactie? Dikke kans dat je het antwoord hieronder vindt.

Over het aanmelden

Ik heb me aangemeld, wanneer krijg ik de bestelde materialen?

Iedereen die zich voor eind augustus aanmeldt, ontvangt in de laatste week van augustus zijn materialen. Aanvragen vanaf eind augustus versturen we binnen een paar werkdagen.

Over het kerken- en lespakket

Hoe ontvang ik het gratis kerken- en lespakket?

Door je aan te melden via onze site. Je ontvangt daarna een link naar het pakket in je mail. Kerken kunnen hier alle informatie vinden over het kerkenpakket en zich inschrijven. Scholen vinden hier alle ins and outs.

De pakketten zijn bedoeld om je op weg te helpen de Schoenendoosactie uit te voeren. Voor de actie zelf heb je actiefolders nodig. Je kunt deze gratis folders (1 voor elke deelnemer) + posters hier aanvragen.

Over de schoenendoos

De maat van mijn schoenendoos wijkt af van wat jullie vragen. Is dat erg?

Het is het handigst als jouw doos binnen de aangegeven afmetingen valt. Zo kunnen we zorgen dat alle kinderen een even grote doos krijgen. Bovendien kunnen we de dozen dan beter transporteren.

Kan ik ook lege schoenendozen bij jullie bestellen?

Nee, helaas niet. Tip: bij een schoenenwinkel kun je soms ook lege dozen krijgen.

Over de inhoud van de doos

Hoe vul ik een doos?

In de actiefolder – die je na aanmelding ontvangt – lees je precies welke spulletjes in de doos mogen. Je vindt deze checklist ook op de site. Benieuwd hoe groot je doos mag zijn? Bekijk dan de afmetingen. Verder hebben we nog tips om je doos zo duurzaam mogelijk te vullen. Tot slot: het is fijn als je spulletjes koopt die van goede kwaliteit zijn: die goed werken en niet snel kapotgaan.

Moet ik de inhoud helemaal aanpassen aan de leeftijd van de ontvanger?

Dat mag, maar het hoeft niet. Misschien denk je dat een knuffel niet zo goed past in een doos voor iemand van 10-14 jaar, maar ook deze tieners zijn vaak nog heel blij met een knuffel. En de doos komt meestal in een gezin terecht: wil de tiener die knuffel niet, dan kan hij z’n broertje of zusje er blij mee maken. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je een doos voor een 2- tot 4-jarige maakt. Die peuter heeft misschien nog geen pennen en schriften nodig, maar zijn broer of zus wel. Kortom: je kunt gewoon de checklist aanhouden. Je spulletjes komen altijd van pas.

Waarom willen jullie geen varkensknuffel in de schoenendoos?

Wij delen schoenendozen uit aan kinderen in moeilijke omstandigheden ongeacht afkomst, huidskleur, religie of wat dan ook. Vanwege religieuze redenen is een varkensknuffel niet altijd geschikt om te ontvangen.

Voor welke leeftijd kan ik het beste een schoenendoos maken?

We merken dat mensen veruit de meeste dozen maken voor de leeftijd van 5-9 jaar, en veel minder voor 2-4 en 10-14 jaar. Dus ben je met meer mensen, dan is het fijn als je de dozen mooi verdeelt over de leeftijden, en ook over jongens en meisjes.

Moeten wij als organiserende instantie de schoenendozen zelf controleren en aanvullen?

We zijn heel blij als je de dozen zelf nakijkt en zo mogelijk aanvult als er spulletjes ontbreken, maar dit is niet verplicht. In onze verwerkingscentra doen we altijd nog een check.

Waar checken jullie de schoenendozen op?

We kijken of alle spullen heel en schoon zijn.  Artikelen die niet geschikt zijn voor in de schoenendoos, vervangen we. En als er spullen ontbreken, vullen we die aan.


Ik heb bijvulmateriaal over, hebben jullie daar iets aan?

Als je artikelen over hebt, zijn die van harte welkom. Daarmee kunnen we dozen aanvullen die niet compleet zijn. Het is belangrijk dat de spulletjes schoon en heel zijn en dat ze op de checklist staan. Je kunt ze aanbieden bij de inleverpunten.

Wat gebeurt er met goederen die niet mee kunnen in de doos?

Als materialen om een of andere reden niet mee kunnen in de schoenendozen, proberen we ze te gebruiken voor andere hulptransporten binnen onze organisatie. Of doneren deze aan andere hulporganisaties.

Over het inleveren

Waar en hoe lever ik mijn schoenendoos in?

Als je actie georganiseerd wordt door een kerk of school, dan geeft de organisator door waar je de doos kunt inleveren.

Doe je als particulier mee? Kijk dan in ons overzicht van regionale inleverpunten. Daar kun je (binnen de aangegeven tijden) je doos inleveren. Als je je adresgegevens doorgeeft bij het inleverpunt, nodigen we je volgend jaar weer uit voor de actie. Is het inleverpunt ver bij jouw woonplaats vandaan, informeer dan of je de doos naar een deelnemende kerk of school in je omgeving kunt brengen.

Wij willen als gezin schoenendozen vullen en inleveren. Moeten wij ons voor de volledigheid nog aanmelden bij het inleverpunt?

Nee, dat is niet nodig. Kijk voor het inleveren wel even naar de openingstijden van het inleverpunt. Het is handig als je het bedrag voor de schoenendozen aan ons overmaakt (zie hieronder).

Over de vaste bijdrage

Is de € 5,- bijdrage per schoenendoos verplicht?

Onze stichting is afhankelijk van giften. Daarom vragen we een bijdrage van € 5,- voor de noodzakelijke organisatie- en transportkosten. Is dit voor jou een belemmering? Neem dan even contact op.

Hoe betaal ik de € 5,- bijdrage?

Doe je mee met een groep? Dan heb je drie opties:

  • Je kunt gemakkelijk online betalen via de QR-code op de actiefolder.
  • Je kunt de bijdrage overmaken op NL83 INGB 0000 3342 43 t.n.v. Stichting Global Aid Network Holland (GAiN) o.v.v. ‘Schoenendoosactie’. Op de envelop bij de actiefolder vermeld je dan dat het bedrag is overgemaakt.
  • Je kunt het geld in de envelop stoppen die aan je actiefolder zit. Die lever je – samen met de schoenendoos – in bij de organisator. De organisator maakt het geld uit alle enveloppen dan over op onze rekening, onder vermelding van de relatiecode (die staat op de adresdrager bij de materialen die je ontvangen hebt).

 

Doe je mee als particulier? Dan kun je het bedrag online betalen óf overmaken op onze rekening, zoals hierboven beschreven. Het is handig als je de relatiecode erbij vermeldt (die staat op de adresdrager bij de materialen die je ontvangen hebt).

Over de actie als geheel

Mogen we zelf kiezen naar welk bestemmingsland onze doos gaat?

Om organisatorische redenen is het niet mogelijk dat je zelf aangeeft naar welk land de doos gaat.

Kunnen wij de Schoenendoosactie ook op een ander moment organiseren?

In principe is het een najaarsactie, maar als je de Schoenendoosactie graag op een ander moment wilt organiseren, is dat mogelijk. Neem dan even contact met ons op.

Waarom vervoeren jullie al deze spullen per container als je ze ook ter plekke kunt kopen?

Veel artikelen uit de schoenendozen zijn niet te koop in het land van bestemming, of ze zijn veel duurder. Bovendien is de schoenendoos meer dan een ‘doos vol spullen’. Het is een cadeautje ván een kind vóór een kind. De gevende kinderen leren hierdoor te delen. Ze ontdekken ook hoe hun leeftijdsgenootjes in arme landen leven. En de ontvangende kinderen ervaren dat ze gezien worden.

Over de identiteit

De Schoenendoosactie is een christelijke actie. Wat houdt dat in?

We organiseren deze actie vanuit onze overtuiging dat elk kind voor God van waarde is, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of wat dan ook. Met deze actie willen we kinderen die in moeilijke omstandigheden leven, een steuntje in de rug geven. Het is een onvoorwaardelijke gift. De schoenendozen worden uitgedeeld door organisaties die ook een christelijke identiteit hebben en die van het uitdelen een mooi feest maken.

Klopt het dat er een boekje met Bijbelverhalen uitgedeeld wordt?

Inderdaad, bij het uitdelen van de dozen krijgen de kinderen ook een boekje met Bijbelverhalen. Dat doen we alleen als dit toegestaan is in het land waar de doos naartoe gaat. Op deze manier maken kinderen ook kennis met de mooie boodschap van Jezus.

 

Over doneren

Ik kan zelf geen schoenendoos vullen, kan ik wel aan dit doel doneren?

Dat kan zeker, graag zelfs! Je kunt een bedrag overmaken op NL83 INGB 0000 3342 43 t.n.v. Stichting Global Aid Network Holland (GAiN) o.v.v. ‘Gift schoenendoosactie’. Tip: je kunt als cadeau voor je verjaardag een gift voor de Schoenendoosactie vragen.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stuur een e-mail of vul het contactformulier in.

Stuur een e-mail   Contactformulier