Verwerkings­centra

In de verwerkingscentra worden ingeleverde schoenendozen gecontroleerd en klaargemaakt voor transport naar de bestemmingslanden. Maar er gebeurt nog veel meer.

 

Controleren en verzenden

In de centra bekijken vrijwilligers de inhoud van de doos, zodat we zeker weten dat elk kind een gelijkwaardige schoenendoos krijgt. Als het nodig is, vervangen we spulletjes of vullen we de doos aan. Dat gebeurt met respect voor de maker. De checklist is daarbij het handvat. Als de doos gecheckt is, maken we hem klaar voor transport naar het bestemmingsland – per boot of vrachtwagen. De ontvangende kinderen krijgen bij de doos ook een boekje met Bijbelverhalen als dat toegestaan is in het bestemmingsland.

 

Spullen verzamelen en maken

Het hele jaar zijn vrijwilligers van een verwerkingscentrum (VC) bezig met het zelf maken, verzamelen en kopen van bijvulmateriaal. Denk hierbij aan tassen, knikkerzakjes, armbandjes, autootjes, (Barbie)poppen, muziekinstrumenten en kleding.

 

Hierna vind je een overzicht van onze vier verwerkingscentra: Betuwe, Duffel (B), Woerden en Zuidland. Lees meer over het laatste nieuws, de openingstijden en met wie je contact kunt opnemen als je interesse hebt om te helpen. Je bent welkom, want samen maken we vele kinderen blij!

 • 0
 • 1
 • 2

VC Betuwe

NIEUWS

Verwerkingsperiode afgerond en schoenendozen al in Moldavië

Mooi nieuws! Op 12 maart hebben we de allerlaatste schoenendoos gecontroleerd. In totaal zijn 10.350 schoenendozen verzendklaar gemaakt. Dus we maken 10.350 kinderen heel erg blij!

Donderdag 18 maart is de vrachtwagen voor Moldavië geladen met ruim 8.300 schoenendozen en een week later is deze de douane in Balti gepasseerd. De exportdozen met schoenendozen liggen al opgeslagen bij onze partner stichting Fundatia Daniel. Een super snelle actie. We hopen op een snelle uitdeling en dat corona geen roet in het eten gooit. We houden jullie op de hoogte en foto’s delen we meteen!

Wij zijn super trots dat het allemaal gelukt is en we veel kinderen blij kunnen maken. Dit konden we natuurlijk niet in ons eentje doen! Het was fijn om te zien dat vrijwilligers in corona-tijd kwamen helpen. Iedereen die geholpen heeft aan de tafel of op een andere manier zich voor de actie ingezet heeft, super bedankt!

Via deze weg willen we ook onze sponsoren bedanken voor hun financiële bijdrage. Mede hierdoor konden we mooi bijvulmateriaal kopen. Eveneens dank aan alle dagbestedingen, speelgoedbanken en werkgroepen welke een bijdrage hebben geleverd aan mooie bijvulmaterialen.

Voor ons als coördinatoren waren de voorbereiding, het opbouwen en het actief draaien in corona-tijd een uitdaging en best spannend. Maar ook een die we vol goede moed en vertrouwen zijn aangegaan. We hebben super, mooie versierde dozen voorbij zien komen; dozen waar duidelijk veel aandacht aan was besteed. Mooi om te zien dat een schoenendoos zo echt een cadeautje is voor een kind: een cadeau van onschatbare waarde!

 

Volg de laatste ontwikkelingen via Social Media

Facebook Instagram

 

CONTROLEREN EN VERZENDKLAAR MAKEN VAN SCHOENENDOZEN

Het verwerkingscentrum is gesloten.

 

CONTACT

Coördinatoren

Conny en Arie de Wit en Lobke van Veenendaal

 

Vragen

Heb je een vraag? Stuur een e-mail. Of bel met Arie (06 21220705) of Lobke (06 30022411).

E-mail

 • 0
 • 1
 • 2

VC Duffel (B)

NIEUWS

Volg het lokale nieuws en hoe jij kunt helpen via Social Media.

Facebook Instagram

 

ADRES

Nijverheidsstraat 1, Duffel

(bij Sluys International, Hangar 4)

 

INLEVEREN VAN BIJVULMATERIAAL

Tot 8 januari inleveren op Roetestraat 31, Duffel. Graag vooraf een bericht via SMS of e-mail op hieronder genoemde contactgegevens.

Vanaf 8 januari inleveren op Nijverheidsstraat 1, Duffel. Gedurende onderstaande openingstijden.

 

CONTROLEREN EN VERZENDKLAAR MAKEN VAN SCHOENENDOZEN

Van vrijdag 8 januari 2021 gedurende 2 tot 3 weken tot het werk klaar is.

 • Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geopend: van 10.00 tot 17.00 uur
 • ’s Avonds gesloten
 • Op zaterdag geopend: van 10.00 tot 18.00 uur

Wil je helpen schoenendozen controleren in Duffel? Meld je aan en geef je gewenste dagen/dagdelen door. Je ontvangt een bevestiging.

Aanmelden

 

CONTACT

Coördinatoren

Eva Sluijs, Katleen Verbueken en Hanneke Verbueken

 

Vragen

Heb je een vraag? Stuur een e-mail. Of bel met Eva Sluijs (+32 498624240).

E-mail

 • 0
 • 1
 • 2

VC Woerden

NIEUWS

De uitdelingen in Sierra Leone

De containers zijn in februari eindelijk aangekomen in Sierra Leone en de uitdelingen van de schoenendozen en de hulpgoederen als schoenen, drinkflessen, lakens en handdoeken zijn in volle gang. Zoals we al eerder bericht hebben, prijzen we ons zo gelukkig dat het de afgelopen verwerkingsperiode, ondanks corona, gelukt is om alles te verzenden. Maar wat de werkelijke impact is, wordt ons nu steeds meer duidelijk. Op zeer regelmatige basis hebben we contact met pastor Momoh en zijn team. Via de app, mail en zelfs videobellen, heel bijzonder en waardevol. Zeker nu we zelf dit jaar niet naar Sierra Leone kunnen. De uitdelingen konden pas van start gaan na toestemming van het Nationaal Corona Respons team. Deze toestemming werd gelukkig vrij snel verkregen. De regering ziet het belang van de uitdelingen. Er heerst grote armoede in het land. Door de coronacrisis is de toestand zeer verslechterd. Er is een gebrek aan schoolspullen. De prijzen zijn enorm gestegen. Ook de voedselprijzen, dus als er al budget is, dan gaat dit op aan voedsel en niet aan schoolspullen, kleding of schoeisel. Dit geeft wel aan hoeveel de schoenendozen betekenen en nog meer dan anders het verschil maken.

De uitdelingen zijn ieder jaar een uitdaging. Vooraf vindt er een selectie plaats, welk dorp, gemeenschap of school ontvangt schoenendozen? Welke kinderen krijgen een doos? Daarna nog zorgen dat de schoenendozen op de plaats van bestemming komen. Daar komt dit jaar de coronacrisis bij, waardoor de uitdaging nog groter is. Met minder teamleden mogen reizen en kleinere uitdelingen op meerdere tijden en met mondkapjes op werken in ruim 30 graden valt niet mee, ook voor hen niet.  Maar Pastor Momoh en zijn team zijn enorm gedreven en gemotiveerd om juist in deze tijd de allerarmsten te bereiken. Daarvoor zijn ze diep de binnenlanden ingegaan, dat zijn lange en zware reizen voor het team waarin ze van meerdere vervoersmiddelen gebruik moeten maken, waarvan het laatste deel zelfs met de exportdozen op brommertjes. Deze dorpen zijn compleet op de eigen gemeenschap aangewezen. Er wordt nauwelijks gereisd, mede door corona. In deze gemeenschappen is geen stroom, dus geen radio en TV of internet. Het is bekend dat er corona heerst, maar men heeft nauwelijks toegang tot informatie. Met de Ebola uitbraak van 2014, toen het land compleet afgesloten was van de rest van de wereld, nog in gedachten leven deze mensen in angst. Angst voor het onbekende, angst om weer aan hun lot te worden overgelaten.

En dan komen er schoenendozen en hulpgoederen, wat een teken van hoop! Ze zijn zo blij met de schriften, pennen en potloden en voor het eerst van hun leven hebben ze speelgoed om mee te spelen wat ook nog eens goed is voor hun ontwikkeling. Bijna 1.000 kinderen ontvingen voor het eerst in hun leven een paar splinternieuwe schoenen (welke we via GAiN Duitsland ontvingen). Deze kinderen moeten kilometers lopen om op school te komen, ze deden dit allemaal op afgetrapte slippers. Ter plekke leerden ze na het uitzoeken van hun schoenen om de veters te strikken. Via de organisatie Jointhepipe ontvingen we duizenden waterflessen die ook in afgelegen gebieden uitgedeeld zijn, waar ze ver moeten lopen om water te halen en/of ver moeten lopen om naar school te gaan, zodat ze onderweg water kunnen drinken. Wat we ook nu weer uit alle berichten van de vrijwilligers horen en uit de gesprekken met pastor Momoh, is dat de schoenendozen en de hulpgoederen nog meer brengt dan alleen deze noodzakelijke goederen: de gemeenschap voelt zich gezien, er is uitwisseling van informatie, de feestelijke uitdelingen brengen verschillende bevolkingsgroepen en geloven in saamhorigheid samen en ze leren over de liefde van Jezus.

Dit alles werkt nog heel lang door. De schoenendoos wordt ontvangen als een daad van liefde in tijden van wanhoop en nood. De dankbaarheid vanuit Sierra Leone naar iedereen in Nederland die zijn steentje bijgedragen heeft om dit mede mogelijk te maken is groot. Pastor Momoh wenst iedereen het volgende toe:

“May the joy you have put into the homes of so many today fill your lives in Jesus name”.

 

Volg de laatste ontwikkelingen via Social Media

Facebook

 

ADRES

Rosmolenlaan 3, Woerden

(bij Vacuüm Specials)

 

INLEVEREN VAN BIJVULMATERIAAL

We zijn al weer bezig om bijvulmateriaal in te zamelen. Omdat het verwerkingscentrum in het afgelopen jaar best wel wat spullen ontving die niet geschikt zijn voor een schoenendoos, vragen we iedereen om vanaf nu alleen gewenst bijvulvulmateriaal in te leveren. We hebben hiervoor lijsten opgesteld met gewenste en zelf te maken spullen. Hoe werkt dit?

 • Vind je het leuk om bijvulmateriaal in te zamelen of te kopen? Vraag onze lijst met gewenste spullen op via woerden@schoenendoosactie.nl en lever alleen deze spullen in. De lijst kun je ook vinden bovenaan bij onze Facebook berichten
 • Ben je creatief met stof, katoen en draad en wil je tassen, pennen- en knikkerzakjes, of zelfs kleding maken of armbandjes rijgen, vraag onze lijst met gewenste maten op via woerden@schoenendoosactie.nl.
 • Heb je geen stof liggen en je wilt graag naaien, haal dan naai-pakketjes op om thuis tassen, knikker- en pennenzakjes te maken.

Je helpt enorm als je met deze lijsten werkt. Zo zorgen we voor geschikte spulletjes in een schoenendoos waarvan kinderen heel blij worden.

Inleveren van alle deze spullen en/of naaipakketjes ophalen kun je doen zodra nieuwe inlevermomenten bekend zijn.

 

CONTACT

Coördinatoren

Yvonne de Wit en Annemarie Kluivers

 

Vragen

Heb je een vraag of wil je de e-mail-nieuwsbrief ontvangen? Stuur een e-mail. Of bel met Annemarie (06 24693634).

E-mail

 • 0
 • 1
 • 2

VC Zuidland

NIEUWS

Volg het lokale nieuws en hoe jij kunt helpen via Social Media.

Facebook

 

ADRES

Stationsweg 36, Zuidland

(bij Pols Groep)

 

CONTROLEREN EN VERZENDKLAAR MAKEN VAN SCHOENENDOZEN

Het verwerkingscentrum is gesloten.

 

CONTACT

Coördinatoren

Carin en Henk Schenk

 

Vragen

Heb je een vraag? Stuur een e-mail.

E-mail