Gratis thema-/lespakket

 

DE REIS VAN DE SCHOENENDOOS

Via ons videolespakket ontdekt jouw klas de opzet en impact van de Schoenendoosactie.

 

Bekijk video   Direct aanvragen

Hoe tof is het om met eigen ogen te zien hoe een prachtig ingepakte schoenendoos zijn weg vindt naar een kind in Moldavië. Met het lespakket van de Schoenendoosactie ga je op avontuur. In drie korte video’s ontdek je alles over de actie: van het inpakken van de doos tot de dagenlange reis én het feestelijke moment van uitpakken. De verwerkingsvragen bij de video’s geven stof tot nadenken. En zit de les erop? Dan kun je lekker samen aan de slag!

Handig: bij het lespakket zit een praktisch draaiboek. Als leerkracht kost het je dus amper voorbereiding.

In 2023


Deden maar liefst 147 scholen mee met deze actie


Laadden we 3 zeecontainers én 3 vrachtwagenladingen vol met schoenendozen


Gaven we 42.357 kinderen een cadeau van onschatbare waarde

ZO WERKT HET

Met het interactieve lespakket geef je de Schoenendoosactie een kick start. De hele klas wordt aan het werk én aan het denken gezet. Wat betekent het eigenlijk om in armoede te leven? Hoe kan ik eerlijk delen? Kinderen leren:

  • Dat je met een klein gebaar grote impact kan hebben op het leven van een ander.
  • Hoe bijzonder het is om iets van jezelf weg te geven wat je heel waardevol vindt.
  • Dat je zelf iets kunt toevoegen (versier je schoenendoos) én duurzaam kunt kiezen (bezoek de kringloopwinkel voor je spulletjes).

Het lespakket bestaat uit drie korte video’s met verwerkingsvragen, zodat je samen aan de praat raakt over de actie. Je ontdekt de verschillen én overeenkomsten tussen het leven van kinderen daar en hier. Daardoor komt het verhaal dichtbij. En het is superleuk om daarna samen in te pakken, dozen te versieren en spulletjes en liefde te geven aan kinderen ver weg.

Benieuwd naar het lespakket? Check dan onze korte video.

 

Bekijk video

Wat krijg je?

Klik op de plusjes voor een toelichting.

Thema-/lespakket

In de interactieve les met video’s en verwerkingsvragen maak je kennis met de opzet én de impact van de actie. Door het praktische draaiboek kost het je amper voorbereiding.

Materialen

Met extra materialen geef je de actie extra invulling. Zoals het invulvel ‘Wie ben ik?’  Daarmee kan de gever van de doos zich voorstellen aan de ontvanger. En om de actie te introduceren bij ouders en anderen gebruik je ons voorbeeldnieuwsbericht/-persbericht.

Kleurplaten

Leuk als tussendoortje tijdens het inpakken van de dozen: van deze kleurplaten maak je een eigen kunstwerk. En natuurlijk gaat er eentje in de schoenendoos.

Liedjes

Zing je mee? Met deze liedjes komen de thema’s van de Schoenendoosactie op een muzikale manier tot leven. Als je ze eenmaal kent, zing je ze de hele dag door.

Aantal lessen

De drie video’s en interacties duren samen circa 45 minuten. Je kunt zelf kiezen of je de les in delen opsplitst, of een van de video’s weglaat.

Voor wie is het?

Voor de onder-, midden- en bovenbouw.

Extra: voorstelling ‘Geef een schat’

Heb jij al eerder gebruik gemaakt van het lespakket? Ontdek dan de goochelvoorstelling ‘Geef een schat’. Een leuke en laagdrempelige voorstelling van ca. 25 minuten over de waarde van samen delen.

 

Ontdek meer

 

‘Door deze actie raken onze leerlingen betrokken bij kinderen in totaal andere omstandigheden. Ze ontdekken hoe goed ze het zelf hebben. En ze kunnen iets dóén voor deze kinderen in nood.’

Erry Quakkelaar (leerkracht van de R. de Jagerschool)

AANVRAGEN

Kom samen in actie! Maak een feestje van de Schoenendoosactie, met de kinderen in je klas én voor de kinderen ver weg. Samen inpakken, dozen versieren en spulletjes geven.

Vul het formulier in en ontvang een link naar het lespakket in je mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.