ONTDEK HET GRATIS LESPAKKET

 

Bekijk video   Direct aanvragen

Wil jij komend schooljaar met je klas iets bijzonders doen voor kinderen in nood? Dat kan!

Veel scholen zetten de Schoenendoosactie in als tool om hun eigen onderwijsprogramma te versterken. In de actie zitten namelijk veel ‘lessen’ verstopt. Met het gratis lespakket helpen we je graag op weg om de Schoenendoosactie uit te voeren op school. Met leuke video’s, opdrachten, goocheltrucs en liedjes maken je leerlingen kennis met de opzet én de impact van de actie. En dankzij het praktisch draaiboek kost het jou als leerkracht weinig voorbereiding. Lees gauw verder voor alle gratis materialen.

In 2020


Deden maar liefst 196 scholen mee met deze actie 


Laadden we 3 zeecontainers én 2 vrachtwagenladingen vol met schoenendozen


Gaven we 45.301 kinderen een cadeau van onschatbare waarde

HET IDEE

Met het interactieve lespakket geef je de Schoenendoosactie een kick start. De hele klas wordt aan het denken én aan het werk gezet. Wat betekent het eigenlijk om in armoede te leven? Hoe kan ik eerlijk delen? Kinderen leren:

  • Dat je met een klein gebaar grote impact kan maken op het leven van een ander.
  • Bij het vullen van de schoenendoos of zij zelf iets kunnen missen? Het is bijzonder om iets van jezelf weg te geven wat je heel waardevol vindt.
  • Om zelf iets toe te voegen (versier je schoenendoos) én om duurzaam te kiezen (bezoek de kringloopwinkel voor je spulletjes).

Dit zijn mooie ‘lessen’ voor leerlingen bij het vullen van hun schoenendoos. Het lespakket bestaat uit video’s, opdrachten, goocheltrucs en liedjes. Zo maak je de actie op school extra bijzonder.

De Schoenendoosactie geeft ook verbinding. Want het is heel gezellig om samen in te pakken, dozen te versieren en spulletjes en liefde te geven aan kinderen ver weg.

Door het praktische draaiboek kost het jou amper voorbereiding.

Bekijk video

Wat krijg je?

Klik op de plusjes voor een toelichting.

Thema-/lespakket

In de interactieve les met leuke video’s en opdrachten maak je kennis met de opzet én de impact van de actie. Door het praktische draaiboek kost het je amper voorbereiding. Handig voor meesters en juffen op school.

Materialen

Met extra materialen geef je de actie extra invulling. De schoenendoos van Massun is een beeldverhaal (powerpoint) over het effect van de Schoenendoosactie. Met het invulvel ‘Wie ben ik?’ – dat meekan in de doos – stel je jezelf voor aan de ontvanger. En om de actie te introduceren bij ouders en anderen gebruik je ons voorbeeldnieuwsbericht/-persbericht, dat je zelf kunt personaliseren.

Kleurplaten

Leuk als tussendoortje tijdens het inpakken van de dozen: van deze kleurplaten maak jij een eigen kunstwerk. En natuurlijk stop je er eentje in de schoenendoos.

Liedjes

Zing je mee? Met deze liedjes breng je de thema’s van de Schoenendoosactie op een muzikale manier tot leven. Als je ze eenmaal kent, zing je ze de hele dag door.

Aantal lessen

De film en interacties duren samen ongeveer 60 minuten. Door de losse modules kun je de les opsplitsen.

Voor wie is het?

Voor de onder-, midden- en bovenbouw.

‘De Schoenendoosactie is een mooi project voor de kinderen van basisschool De Sjofar om de handen uit de mouwen te steken. Ook dit jaar vullen ze weer een schoenendoos voor een blij gezicht hier ver vandaan.’

Ria van Geerenstein (unitleider basisschool De Sjofar)

AANVRAGEN

Kom samen in actie! Maak een feestje van de Schoenendoosactie, met de kinderen in je klas én voor de kinderen ver weg. Samen inpakken, dozen versieren en spulletjes geven.

Vul het formulier in en ontvang een link naar het lespakket in je mail.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.