Vluchteling in Moldavië

Maria Marcenco (10 jaar, Odessa) verblijft met haar moeder in een vluchtelingenkamp in Bălți, omdat het te onveilig is vanwege de oorlog in Oekraïne.

 

Toen op 1 maart 2022 de explosies heviger werden in hun stad, besloot haar moeder te vertrekken naar Moldavië en Maria ging mee. Vrienden uit Moldavië hielpen hen eerst aan een tweekamerappartement. Haar vader besloot mee te helpen zijn land te verdedigen en ging naar Lviv. Haar 78-jarige oma bleef in Odessa omdat ze niet mee wilde. Sinds afgelopen zomer wonen Maria en haar moeder in het vluchtelingenkamp omdat hier meer ruimte is en er nog geen zicht is op terugkeer naar Oekraïne.

 

En dan worden er schoenendozen uitgedeeld … een lichtpuntje in moeilijke omstandigheden. Maria wordt ontzettend blij van de verschillende spullen die in de doos zitten. Een etui, een tennisbal, sokken, een mondharmonica en nog veel meer. Het persoonlijke briefje in de schoenendoos raakt Maria en haar moeder. De woorden maken duidelijk dat anderen aan hen denken en zich zorgen maken. Maria pakt alle spullen uit de doos en ze weet precies wat ze ermee wil. De schoolspullen komen goed van pas bij het onderwijs dat ze volgt!

 

Maria’s moeder bedankt iedereen die geholpen heeft bij dit cadeau van onschatbare waarde!